Din Egiptul antic si pana in prezent, rotile au fost folosite pentru a usura utilizarea diverselor corpuri de mobilier.
In trecut rolele scaunelor erau fabricate din metal, fiind foarte grele si zgomotoase. Treptat, odata cu descoperirea de noi materiale, metalul a fost inlocuit de otel, plastic, cauciuc sau nylon.
Astazi pe piata, exista o diversitate extraordinara de modele si culori de role, iar noi vom incerca in acest articol sa descriem cele mai comune caracteristici ale acestora.

Metoda de fixare in baza

Rolele scaunelor, pentru a se fixa in baza stea, au o prelungire metalica numita bolt sau pin. Aceasta prelungire are diferite forme si diametre, fiind adaptata la numeroasele tipuri de baze stea existente in lume. In Romania majoritatea rolelor folosite la scaunele noi, au diametrul boltului de 11mm si lungimea lui de 25mm. In piata mai exista si role cu diametrul boltului de 10mm si lungimea de 25mm sau de 40mm. Acestea sunt destul de raspandite la scaunele de birou produse in Ucraina.
Mai exista un lucru de notat. Daca folosim o baza stea din aluminiu sau metal, pentru a elimina zgomotul neplacut, boltul rolei ar trebui imbracat cu un manson de plastic. Din pacate sunt foarte putini furnizori de scaune care folosesc acest tip de rola.

Sfat: Daca doriti sa schimbati rolele scaunului e bine sa masurati diametrul si lungimea boltului, inainte de a face comanda. Daca rolele au un alt tip de prindere, atipic, verificati daca se poate extrage boltul din rola veche, pentru a fi fixat in rola noua.

Sectiunea superioara

Toate componentele unui scaun trebuie sa se asambleze intr-o linie eleganta. Pentru aceasta, rolele trebuie sa se adapteza la doua tipuri de baze. Baza clasica, cu un diametru mare in zona de prindere a rolei, poate folosi rolele 1 si 2 din imagine. Aceste role se suprapun pe diametrul capatului bazei si asigura o continuitate in design. Baza piramidala, cu un diametru redus in zona de conectare poate folosi cu succes rolele 3 si 4. La limita, se poate utiliza si rola 2. 

Sfat: Incercati sa folositi aceste compatibilitati la achizitia unui set nou de role. Astfel veti avea un scaun functional dar si elegant.

Diametrul rotii

Diametrul cel mai folosit in domeniul scaunelor, este cel de 50mm. Majoritatea scaunelor ergonomice si directoriale folosesc acest diametru din ratiuni financiare si uneori estetice. In continuare, diametrul de 55mm este putin intalnit. Urmatorul diametru folosit pentru utilarea scaunelor mesh si scaunelor directoriale scumpe, este cel de 60mm. Peste acest nivel gasim o gama extinsa de role, cu diametre diverse, oferite la set de 5 buc pentru a reconfigura scaunul vechi.
Cu cat diametrul rolei este mai mare, cu atat scaunul se va deplasa mai usor pe orice suprafata, dar exista si dezavantaje. Rolele cu diametru mare sunt mai inalte si modifica centrul de greutate, marind sansele de rasturnare.

Sfat: Daca scaunul ruleaza pe un covor sau o mocheta groasa, alegeti un diametru al rotii incepand de la 60mm. Astfel, scaunul nu va fi incetinit de covor, la deplasare. Daca alegeti un diametru prea mare, puteti avea surpriza sa alunecati cu scaunul mai mult decat v-ati dorit. 

Suprafata de rulare

Exista o varietate mare de materiale din care se fac suprafetele de rulare a rotilor. Cele mai intalnite sunt nylon-ul (plastic dur) si cauciucul.  Rolele din nylon au suprafata foarte rezistenta si se utilizeaza in general pe pardoselile moi, deoarece aluneca usor si permit o mobilitate buna a scaunului. Rolele gumate (cu suprafata din cauciuc) sunt moi si se utilizeaza pe pardoseli dure, deoarece cauciucul protejeaza suprafetele de zgarieturi. In magazine exista si o gama speciala de role din silicon la diametre si preturi mai mari.

Sfat: Daca scaunul ruleaza pe un covor, alege o rola de nylon cu diametru mai mare de 55mm. Daca scaunul sta pe parchet, solutia este rola gumata. Rola gumata sau de silicon poate ingreuna deplasarea scaunului pe un covor gros.

Greutatea suportata

Greutatea unui scaun este distribuita pe cele 5 role ale scaunului. Astfel o singura rola ar trebui sa suporte 1/5 din greutatea totala. In aceste conditii, rolele "light duty" au specificatii ce depasesc cu mult incarcarea unui scaun. Greutatea suportata de o singura rola "light duty" este de pana la 75 kg si in concluzie un set de role poate sustine pana la 375 kg. In general rolele se deterioreaza mai mult in urma socurilor la rulare decat a greutatii excesive aplicate. Celelalte intervale de greutate sunt "medium duty" = 76 - 140 kg/rola si "heavy duty" > 141 kg/rola 

Tipuri de role

Rotile scaunelor, in evolutia spre scaunul perfect, s-au adaptat la cerintele utilizatorilor si a diverselor domenii de activitate . Astfel au aparut diverse functii care sustin nevoile pietei si pe care le puteti comanda, daca va sunt necesare. Rola cu autofranare, infraneaza scaunul cand persoana se ridica. Exista si varianta inversata, in care scaunul se blocheaza cand se aplica o greutate pe scaun. Rola cu piedica, blocheaza miscarea, la actionarea unei mici parghii. Rola antistatica, impiedica descarcarile electrostatice. Rola cu rulment, reduce frecarea rotilor, usurand deplasarea. Ventuzele, sunt talpi fixe ce pastreaza scaunul in pozitia dorita.

Concluzii

Daca rolele scaunului nu aluneca usor pe pardoseala, inainte de a comanda un set nou, verificati daca nu puteti remedia problema acasa urmand sfaturile de mai jos. 

Scoateti rola din baza (ajutati-va de o surubelnita lata). Daca rotitele nu se invart usor, verificati axul. E posibil sa fie blocat de fire de par sau impuritati. Indepartati murdaria si gresati axul cu ulei de mecanisme tip WD40. Dupa operatia de curatare, puneti rolele la loc. Asezati-va pe scaun si priviti rolele in timp ce va deplasati pe o suprafata dreapta lucioasa. Daca una sau mai multe role nu se pozitioneaza pe directia deplasarii si par ca se blocheaza, cauza este baza stea deformata (torsionata). In cazul in care baza stea este deformata, rolele nu mai sunt pozitionate corect pe axul vertical si nu se mai rotesc corespunzator. Daca asezati un echer pe pardoseala puteti verifica usor acest lucru.