Dacă ati cumparat vreodata mobilier tapitat sau articole decorative acoperite cu material textil, probabil ca ati gasit afisat printre alte informatii si ratingul Martindale.
Mai jos veti descoperi ce se ascunde in spatele cifrelor acestui test.

Testul Martindale sau testul de uzura, este recunscut la nivel international si determina rezistenta la abraziune a materialelor folosite in special la tapiterii. Testul masoara durabilitatea tesaturii prin asezarea acesteia pe un strat abraziv si vibrarea acesteia pana cand pe material apar deteriorari. Fiecare interval de testare are 5000 de cicluri de frecare.
Testul simuleaza de fapt, utilizarea cotidiana a tesaturii si clasifica materialele in functie de acest lucru. Rezultatele testului arata cat de multa uzura va suporta tesatura dumneavoastra inainte de a se produce o schimbare vizibila a aspectului sau. Cu cat valoarea testului este mai mare, cu atat materialul este mai rezistent.

Mai jos este o listă scurta cu rezistenta materialelor textile in corelatie cu testul Martindale.
O valoare mai mica de 10.000 indica un nivel scazut de rezistenta la abraziune. Materialele cu acest indice, se poat utiliza doar pentru elemente decorative.
10.000 - 15.000 materialele din acest interval pot fi folosite doar pentru tapitarea mobilierului sau accesoriilor cu utilizare ocazionala. Aceste materiale nu se pot curata decat uscat.
15.000 - 20.000 materialele din interval se potrivesc scaunelor, canapelelor și altor articole tapitate pe care le folositi în fiecare zi, dar nu si produselor destinate utilizarii frecvente, cum ar fi scaunele si canapelele extensibile.
20.000 - 25.000 reprezinta primul interval recomandat pentru materialele ce pot fi utilizate in casa, in conditii de trafic mediu.
25.000 - 30.000 este intervalul potrivit pentru orice mobilier în mișcare si pentru toate canapele extensibile pe care le deschideți și închideți frecvent.
O valoare mai mare de 40.000 cicluri Martindale se potriveste utilizarii comerciale intense, cum ar fi in hoteluri, restaurante sau birouri

Desi este o informatie importanta, care va spune daca puteti folosi un scaun acasa sau intr-o camera de hotel, testul Martindale arata doar gradul de rezistenta la abraziune. Sunt si alti factori ce pot afecta durabilitatea tapiteriei, cum ar fi densitatea tesaturii, expunerea directa la lumina soarelui (UV), substantele chimice utilizate la curatare, praful sau murdaria. Si animalele de companie pot deteriora tesaturile si deci, casele cu animale de companie necesită mobilier cu tapiterie mai durabila si mai puternica.